dimarts, 23 de febrer del 2010

ANÀLISIS DE LES FORCES POLÍTIQUES DE ROSES (I)

Publicat a Rosesdigital.com

Quan falta poc més d'un any per les pròximes eleccions municipals ja hi ha qui ha començat la mal anomenada “precampanya”. Amb el vostre permís em disposo a fer unes quantes reflexions sobre la conveniència o no de començar tant aviat a fotre trets a tort i a dret, quan encara ningú sap quines forces polítiques jugaran aquesta partida i amb quins actors. Intentaré reflectir els meus humils coneixements i les meves, segurament, agosarades prediccions.

Abans que res ens hauríem de situar temporalment, com ja he dit encara falta més d'un any per les eleccions, bé, tampoc és tant potser, però hem de tenir en compte que com a molt tard d'aquí a sis mesos tindrem una altra cita electoral, i prou importat, les eleccions al parlament de la nostra comunitat autònoma, també anomenat parlament del zoo. I no són importants per ser les nostres o pel que significa el govern de Catalunya, no. Seran realment prou important, políticament, per la campanya visceral que les acompanyara, amb el desgast que sofriran algunes (o totes) formacions polítiques i pel canvi en l'escala de valors que ja a hora d'ara esta comportant. Poques promeses electorals es podran fer. La gent ja no pica. Més escoles, hospitals, llibres gratuïts, ajudes socials... Ja ningú escolta aquestes mentides tret dels ja convençuts.

El que sí m'atreveixo a pronosticar és que no hi haurà un altre trispartit, i no perquè no hi hagi la voluntat, sinó perquè no sumara. I de ben segur cap de les actuals forces parlamentaries renunciara a possibles pactes. CiU + PSC o PSC + CiU, CiU + PP, CiU + ERC o el tant “desitjat” PSC + PP. Qualsevol pacte serà fàcil de vendre per qüestions com la situació de crisis, l'encaix amb Espanya o qualsevol bajanada fora del programa electoral que s'inventin els departaments de comunicació de les forces involucrades. ICV no crec que puguin sumar amb ningú, i si queden a l'oposició m'atreveixo a pronosticar la seva desaparició o absorció en el PSC, per mecanismes massa complicats d'escriure ara.

També hem de considerar la situació actual que viu PSC/PSOE, evidenciat amb el conflicte Ernest Maragall la setmana passada, aquest però, no tinc ni idea de com acabarà, segurament amb un no res i la capitulació del sector “catalanista” del PSC a favor del sector del Baix Llobregat. Les conseqüències en tot cas es faran notòries d'aquí a quatre anys, no ara.

I finalment, encara no sabem quines noves forces participaran i com: Reagrupament, Laporta, o Reagrupament amb Laporta i l'UPyD de Rosa Díez i Fernando Savater.

Com veieu molts caps amb discursos molt diferenciat i coincidents, en alguns casos, en el mateix nínxol electoral.

Jo crec que amb aquest ciri, qualsevol previsió de com es desenvoluparà la campanya electoral al parlament és arriscada. Com ja he dit tant sols sóc capaç de dir que serà molt diferent i agressiva.

Quan s'hagin celebrat aquestes eleccions podrem començar a pronosticar la futura composició del nostre ajuntament, mentrestant, tant sols podem fer un anàlisis de la situació en que es troben les forces polítiques locals, però això ja serà en la pròxima entrega, la introducció m'ha quedat massa llarga i prou complexa.

P.S: No, no em descuido de C's, simplement no els tinc en compte, no trauran representació.


La cançó d'avui va dedicada a la gent d'ICV.



3 comentaris:

  1. PSOE i PP no sumaran mai en unes elecciosn catalanes. Aquest 2010 tenim l'oportunitat de sacsejar el mapa polític del país. No podem malbaratar una ocasió com aquesta!

    ResponElimina
  2. Albert,

    Ja no crec que hi hagi res impossible en política. Però tens raó, segurament no podran sumar.

    Gracies pel comentari.

    ResponElimina
  3. M'alegro molt de veure't en marxa un altre cop.
    tens raó, dient que les properes eleccions són una incògnita.

    Salutacions i independència.

    ResponElimina